UPDATE VOOR WERK- EN VEILIGHEIDSSCHOENEN


NIEUWE SCHOENNORMEN


De twee voorgaande normen EN ISO 20345:2011 (voor veilgheidsschoenen) en EN ISO 20347:2012 (voor werkschoenen) zijn grondig herzien en in maart 2023 door de nieuwe normversies EN ISO 20345:2022 en EN ISO 20347:2022 vervangen. Alle werkschoenen die na deze datum op de markt komen, moeten ook volgens deze nieuwe normen gecertificeerd zijn.
NIEUWE BESCHERMINGSKLASSEN
Welke nieuwe beschermingsklassen zijn er en wat onderscheidt ze?
In totaal zijn er 3 nieuwe beschermingsklassen - één voor werk- en twee voor veiligheidsschoenen. Bij werkschoenen is beschermingsklasse O6 nieuw ingevoerd, veiligheidsschoenen kunnen in de toekomst ook conform S6 en S7 gecertificeerd worden. Met de invoering van de norm zijn er nu ook beschermingsklassen die schoenen met een permanente waterdichtheid beschrijven. Tot nu toe baseerden vergelijkbare beschermingsklassen zich alleen op een extra test. Meer hierover in het gedeelte Waterdichtheid (WR).
Zoals beschermingsklasse O2, maar permanent waterdicht door
een weerbestendig membraan
Zoals beschermingsklasse S2, maar permanent waterdicht door
een weerbestendig membraan
Zoals beschermingsklasse S3, maar permanent waterdicht door
een weerbestendig membraan
Bovendien zijn er nieuwe sub-beschermingsklassen:

Deze geven de mate van ondoordringbaarheid binnen de respectievelijke beschermingsklasse voor veiligheidsschoenen aan. Meer hierover in het gedeelte Ondoordringbaarheid.

godown
OVERZICHT VAN DE BESCHERMINGSKLASSEN
ONDOORDRINGBAARHEID
Mate van ondoordringbaarheid in één oogopslag
Met de invoering van de norm voor veiligheidsschoenen EN ISO 20345:2022 wordt de mate van ondoordringbaarheid fijner onderverdeeld. Ondoordringbare zolen van textiel zullen in de toekomst worden gekenmerkt met een S of L - staat geen van beide aanduidingen in de beschermingsklasse, heeft de schoen een stalen zool.
Ondoordringbare zool van staal
Ondoordringbare zool van textiel
...conform basiseisen (+L)
...conform hogere eisen (+S)
Voor S1-schoenen wordt, in tegenstelling tot de andere genoemde beschermingsklassen, een "P" toegevoegd omdat een S1-schoen - in tegenstelling tot S3, S5 en S7 - van huis uit niet geen antiperforatiebescherming bevat, maar dit een optionele toevoeging is.
Voor S1-schoenen wordt, in tegenstelling tot de andere genoemde beschermingsklassen, een "P" toegevoegd omdat een S1-schoen - in tegenstelling tot S3, S5 en S7 - van huis uit niet geen antiperforatiebescherming bevat, maar dit een optionele toevoeging is.
WATERDICHTHEID (WR)
Invoering van nieuwe waterdichte beschermingsklassen O6, S6 en S7
Werkschoenen van de nieuwe beschermingsklasse O6 zijn laarzen of halfhoge schoenen. Deze zijn met een membraan uitgevoerd en bieden zo een permanente bescherming tegen het binnendringen van water. Afgezien van het materiaal heeft de O6-schoen vergelijkbare eigenschappen als een O4-schoen.
WR = waterdicht door weerbestendig-membraan (meestal dryplexx®)
BRANDSTOFBESTENDIGEHEID (FO)
Het testen op de brandstofbestendigheid is nu vrijwillig
In het kader van de oude norm EN ISO 20345:2011 moet elke veiligheidsschoen in beschermingsklassen S1-S5 een schoenzool hebben die resistent is tegen koolwaterstoffen (oliën, benzine, etc.). Met de nieuwe norm EN ISO 20345:2022 vervalt deze verplichting, waardoor de test vrijwillig is geworden. Toch zijn bijna alle Strauss veiligheids- en werkschoenen uitgerust met een brandstofbestendige zool (FO) en zijn de zooleigenschappen dan ook uitstekend.
OPTIMALE ANTISLIPWERKING
Basiseis wordt niet meer apart toegekend
Conform de nieuwe normversie van 2022 moet elke geteste schoen minimaal een basis-slipweerstand op keramische tegels met reinigingsmiddelen hebben - dit is echter niet meer expliciet gemarkeerd (in de norm van 2011 was dit de aanvullende test SRA). Bovendien kan de schoenzool vrijwillig aan verdere sliptests op keramische tegels met glycerine worden onderworpen, die bij voldoende resultaat de hoogste slipweerstand (markering: SR) opleveren.

De mate van slipweerstand van elke Strauss-werkschoen kunt u in de betreffende productbeschrijving vinden. Schoenen conform de oude normen EN ISO 20345:2011 en EN ISO 20347:2012 worden tot het verlopen van het certificaat gekenmerkt met SRA, SRB of SRC. Schoenen conform de nieuwe versie 2022 hebben ofwel een SR in de productbeschrijving voor het hoogste niveau van slipweerstand of geen markering (komt automatisch overeen met de basis-slipweerstand).
VERDERE VRAGEN

Kan ik mijn huidige werk- en veiligheidsschoenen blijven gebruiken?

Ja, natuurlijk! Werkschoenen (werk- en veiligheidsschoenen) die conform de normen EN ISO 20347:2012 en 20345:2011 gecertificeerd zijn, worden door de nieuwe 2022-norm niet onbruikbaar. Sinds 30 maart 2023 zijn de nieuwe normversies EN ISO 20345:2022 (veilgheidsschoenen) en EN ISO 20347:2022 (werkschoenen) officieel van kracht. Werkschoenen, die na deze datum op de markt komen, moeten ook conform deze nieuwe normversies gecertificeerd zijn.

Werkchoenen, die voer 30 maart 2023 al op de markt waren, behouden hun huidige certificaat. Deze kan nog tot 5 jaar geldig zijn, pas na afloop moet de schoen gecertificeerd worden conform de specificaties van de nieuwe norm. Op deze grond is er een overgangsfase waarin u bij Strauss veiligheidsschoenen vindt volgens de oude norm EN ISO 20345:2011 en de nieuwe norm EN ISO 20345:2022. Veiligheidsschoenen conform EN ISO 20345:2011 (vergelijkbaar met werkschoenen volgens EN ISO 20347:2012) krijgen de komende jaren geleidelijk nieuwe certificaten.

Ik heb een waterdichte veiligheidsschoen met antiperforatiebescherming nodig - welke beschermingsklasse is geschikt?

Werkschoenen uit de klasse S7 voldoen aan beide eisen. Bij Strauss zijn deze met een stalen zool (bijv. S7) of met een ondoordringbare zool van textiel (bijv. S7S, S7L) verkrijgbaar. Bovenmateriaal en zool van schoenen zijn in deze beschermingsklasse voor onbepaalde tijd volledig waterdicht. S3 veiligheidsschoenen zijn een alternatief. Deze zijn niet waterdicht conform de norm, maar veel Strauss S3-modellen hebben deze eigenschap toch dankzij een extra geïntegreerd dryplexx®-membraan.

Een Strauss-schoenmodel dat ik graag draag, is nu gecertificeerd volgens de nieuwe norm. Verandert dit iets aan het draagcomfort?

Nee, uw nieuwe gecertificeerde Engelbert Strauss werk- of veiligheidsschoen blijft net zo goed passen als voorheen en voldoet aan de beschreven beschermende eigenschappen. De tests in het kader van de nieuwe norm veranderen niets aan de pasvorm of het gewicht van de schoen, maar zorgen er alleen voor dat de schoen voldoet aan de hoogste eisen op het werk.

Overzicht
U wilt meer weten over de beschermingsklasse?
Hier vindt u alle informatie:
Schoenenzoeker
U heeft hulp nodig bij het kiezen van uw schoen?
Doe nu de sneltest:
Menu Products
Vergelijkingslijsten
Productvergelijking
4 / 4 artikel
max. aantal voor deze categorie bereikt!
Verwijder ten minste één artikel uit de categorie, om er meer toe te voegen.
Vergelijkingslijsten
Productvergelijking
word aan vergelijkingslijst toegevoegd.
Artikel toevoegen
Om producten te kunnen vergelijken, moeten ze aan de vergelijkingslijst toegevoegd worden.
Vergelijkingslijsten
Productvergelijking